София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов е обяснил защо не подписахме Пакта за миграция

Премиерът е на среща на върха на ЕС в Брюксел

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Брюксел за участие в среща на върха на лидерите от Европейския съюз. Вчера от Брюксел Борисов даде и първото официално обяснение за отказа на България да се присъедини към Пакта за миграцията на ООН, който бе подписан преди дни.

"Страхът на българите е не, че някой ще дойде да работи за 5 месеца или 6 у нас, а за това какво ще стане в последствие като се образуват цели поколения. Европейските граждани са работили цяла година, за да имат такъв БВП, а сега на най-светлите празници изведнъж да излезе някой с автомат да ги очисти...И ние да говорим как да се грижим за това - нелепо е“, това е казала Борисов пред европейските лидери.

Над 160 страни подкрепиха пакта за миграция, но нашата страна и повечето консервативни правителства в Европа отказаха.

Българският премиер е обяснил на колегите си в Брюксел, че причината за отказа на страната ни е страх от терористична дейност, извършвана от хора с миграционни корени, визирайки и атентата в Страсбург от преди няколко дни.

Вчера Бойко Борисов проведе двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в Брюксел, където участва в редовното заседание на Европейския съвет. „Благодарих му за добрия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка“, каза министър-председателят пред журналисти преди началото на Съвета.

Той посочи, че с оглед на актуалната обстановка в Европа за България най-оптимално би било влизането в Шенген по въздух, тъй като голяма част от държавите в Шенгенското пространство са възстановили граничния си контрол по сухопътните граници, а отварянето на границата по море няма да даде ефект за България заради това, че Черно море няма излаз към други държави от ЕС освен Румъния.

 

"Нашите летища доказано отговарят на шенгенските изисквания. За сухопътната граница страхът на някои европейски държави е, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както например нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат. Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници", заяви той.

По повод Брекзит, Борисов коментира, че ще пледира само за уникалност в отношенията с английските служби, „защото за мен те са от най-добрите в света и са ни нужни в битката с контрабандата и тероризма“.

Той припомни, че в края на миналия месец лидерите на страните-членки одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза. „Концентрирахме вниманието на цяла Европа, дойдохме, взехме решение, подписахме, съгласихме се, тази тема трябва да приключи“, каза още премиерът

Борисов съобщи, че е разпоредил проверка на българските служби, които, заедно с партньорските, да установят има ли някой с български паспорт, който е извършил престъпление в последните 10 години. По думите му до момента няма установени такива случаи.