София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: ЕС иска мир на Балканите

Българският премиер се срещна с президента Вучич

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

“През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден - ЕС иска мир и просперитет на Балканите. Дали големите геостратегически играчи искат същото – надявам се да е така”, това каза българският министър-председател след срещата си с президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Босна и Херцеговина, където открива Международния икономически панаир в Мостар. Поканата за участието му е от Председателството на Босна и Херцеговина и от сръбския президент Александър Вучич, чиято страна тази година е партньор на изложението.

Борисов подчерта, че президентът Вучич полага огромни усилия, за да запази мира на Балканите. „Последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката, финансите, инфраструктурните проекти започват да вървят нагоре. Интересът на инвеститорите нарасна“, посочи Борисов и изрази надежда и в Косово да продължат в тази посока.

Българският премиер подчерта, че напоследък провокациите и международните конфликти започват да тревожат всички. По думите му настроението не е много оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо. Борисов се обърна към целия регион с апел да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. „Изживяхме го, България се върна десетилетия назад. Не искам да ни се случи пак, не бива да бъдем егоисти - нито една от държавите на Балканите, и да си мислим, че даден конфликт ще подмине някой от нас“, посочи Бойко Борисов, като допълни, че мирът на Балканите е най-важното.