София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: ЕС със своите ценности е пример за Арабския свят

Борисов е единствен премиер от ЕС в Истанбул за отриването на новото летище

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов, който участва в третата среща на върха ЕС - Арабски свят, заяви по време на откриването на форума, че ЕС със своите ценности е пример, който Арабския свят може да вземе с върховенството на закона, правата на жените, децата и свободата.

Борисов изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е била поставена темата за Западни Балкани и добави, че вижда големи възможности на Балканите, които ще се от полза на Аранбския свят.

Премиерът отбеляза, че „мигрантската вълна буквално счупи доста държави като политически системи” и затова трябва да помислим „за тези страни, в които гладът, ежедневната прехрана е проблем”.

Очаква се по време на днешната среща да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции.

По-късно премиерът Борисов ще присъства на откриването на новото летище в Истанбул по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията.