София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Еврото ще дисциплинира банковия сектор у нас

Европа: България твърдо е поела по пътя на еврото

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството.

„От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората подобър просперитет“, коментира Борисов.

Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? – Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, посочи Борисов.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис също участва в срещата. Той коментира, че България е твърдо поела по пътя на еврото.

„Еврото е силна, стабилна и удобна валута", смята Домбровскис, който очерта основните ползи за страната ни от евентуалното му въвеждане у нас. Според него ползите от еврото ще бъдат както за бизнеса, така и за потребители, защото то е валута, почиваща на ясни правила и институции. Въвеждането му се очаква да повиши репутацията на страната ни, както и да стимулира икономическите дейности вътре в нея. Европейската централна банка (ЕЦБ) също демонстрира своята ангажираност в процеса.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че сред предимствата от въвеждането на еврото са по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб“, допълни още премиерът.