София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов гневен на БАБХ, светкавично спират скандалната поръчка

Премиерът за БГ-мафията: Виждам го в американските полицейски сериали

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Два от най-актуалните скандали на седмицата коментира днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Както се зарече Борисов не излезе в лятна отпуска и всеки ден се среща с медиите при обиколките си из страната. По време на инспекцията на пътно съоръжение във Варна Борисов взе отношение по изненадващото появяване на 28 годишен бизнесмен с компютърна фирма, който ще доставя тестовете за чума по животните по поръчка на Агенцията по храните за близо 350 хиляди лева. Премиерът е категоричен, че ще провери ситуацията и ако установи незаконни игри ще отмени търга и ще изгони скандалната фирма. 
 
Буквално два часа след изявлението на Борисов, шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев спря обществената поръчка за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни. Така за момента от играта излиза компютърната фирма Глобъл вижън 2018, която при екстремни обстоятелства и без конкурентна надпревара, щеше да получи 336 хил. лв. без ДДС за доставка на тестовете. На извънредна пресконференция, провокирана от гнева на премиера, от Бабх съобщиха, че взетите до момента 8 000 проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия.
 
Борисов коментира и разкритията за връзките на Димитър Желязков – Митьо Очите с бивши полицаи и действащи шефове на затвори.