София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов готов да отстъпи за лекарствата

При необходимост законът ще бъде внесен отново

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът Борисов даде да се разбере, че мнозинството е готово да преразгледа решението си за отхвърляне на ветото на президента за иновативните лекарства. Пред журналисти в Брюксел каза, че при необходимост законът ще бъде внесен отново в Народното събрание.

Той посочи, че правителството е възприело идеята, ако едно ново лекарство се използва в една 1/3 от страните от ЕС, да бъде плащано и в България.

"Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в една трета от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас", коментира премиерът.

Борисов каза, че разбира страховете на хората, а майка му е починала от рак и те двамата със сестра му са били принудени да продадат всичко, което имат, за да я лекуват, но тя е починала след две седмици.

"Винаги съм бил диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България", добави министър-председателят.