София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Надяваме се "Турски поток" да минава през България

Външният ни министър увери, че българите във Великобритания ще останат с постоянен статут

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов канят руския държавен глава Владимир Путин да посети България, новината съобщи в ефира на Би Ти Ви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Захариева обясни още, че все още няма потвърждение от руската страна и не е говорено за конкретни дати, но поканят е официално отправена.
 
Вицепремиерът заяви също, че се надява втората тръба на  „Турски поток” да мине през нашата държава и оттук да продължи към Сърбия и Унгария. 
Захариева коментира още проблемът с  невъзможността към момента  да се изписват женските окончания  на  българските имена в Западните покрайнини, като обясни, че се работи по това проблемът да бъде разрешен.
 
"Във връзка с положението около Брекзит още от самото му начало у нас има създадена работна група, в която се разглеждат всички възможни сценарии.", обясни Захариева. Тя допълни, че около 4000 са гражданите на Великобритания, които живеят у нас по данни на МВР, като те трябва да се регистрират в полицията като живеещи тук, ако сделка за Брекзит няма. Захариева беше категорична, че българското желание е да има безвизово пътуване между двете държави.
 
Относно закупуването на нови боен самолет за армията ни, Захариева заяви: "Дали цените за F-16 ще скочат, не може да се коментира сега. САЩ преговарят за цени и условия, едва след като се каже „да” и когато започнат преговорите. Ние загубихме толкова много време, много важно е сега за парите, които ще дадем, да купим най-доброто, а не да купим нещо, за което ще дадем още пари. Ние ме си поставили цел за съвременно въоръжение на армията и имаме ангажименти, които сме поели”.