Гледай
на живо

Борисов и Заев отбелязват Илинденско-Преображенското въстание

Премиерите ще положат венци пред паметника на Гоце Делчев

Борисов и Заев отбелязват Илинденско-Преображенското въстание Днес отбелязваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание – един трагичен опит... thumbnail text

Днес отбелязваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание – един трагичен опит на българите от Македония и Тракия да извоюват свободата си.

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев ще отбележат съвместно годишнината. Днес двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград.

Преди това ВМРО започва честванията с отдаване на почит пред паметника на Тодор Александров, след което ще има шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, което ще стигне до премиерите Борисов и Заев.

Това ще е второто съвместно отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година.

В церемонията ще вземе участие и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.

2 август е и Националният празник на Република Македония.