София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Информация за цистерните или ще дадем, или ще се чуе!

Операцията по източването започва между 7 и 9 сутринта в неделя

7 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Броят на загиналите остава седем, ранените са 29, заяви пред журналисти след заседание на Кризисния щаб в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов. Той обясни, че операцията по източването на цистерните ще започне утре между 7 и 9 часа след последни оперативно следствени действия.

„Подготвяме всичките съоръжения, една по една да започнем да отваряме цистерните, ще започнем от най-крайната. Ако Господ е с нас, да мине всичко добре, ще е добре. Информацията по темата след 10 часа. Или ще дадем, или ще се чуе”, каза още Борисов.

По думите на премиера в оставка, максимално малък брой хора ще започнат манипулацията.

„Ще охлаждаме цистерните цяла нощ, защото ако спрем налягането ще се вдигне и те ще експлодират. Към този момент нямаме информация за нови тела. В момента машинисти се разпитват, текат процесуално-следствени действия, с главния прокурор и прокурора на Шумен сме в диалог. Службите на ДАНС и съответно Министерство на транспорта работят, свалят разпечатките от лентите, от тахошайбите, пресмятат скорост, време метър по метър. Най-вероятно предстои тежък съдебен процес. От Бургас до Русе в момента навсякъде има експертни групи от прокурори и следователи. Главният прокурор ги наблюдава. Той утре ще бъде в Шумен и най-вероятно ще даде някаква информация, ако преценят“, обясни Борисов и изказа най-дълбоките си съболезнования на близките.

Шефът на пожарната Николай Николов категорично отрече, че е имало закъснение на пожарните екипи.

„Още на първата минута след получаването на сигнала колегите са тръгнали с две коли. Те са били тук на 17-18 –та минута”, допълни Николов.