София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов иска бойни машини, даващи ни шанс за победа

Премиерът е дал кратки срокове за приключване модернизацията на армията

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

На 25 ноември ние подписахме споразумение за Брекзит. С вчерашните допълнителни точки, които разгледаме и приехме, показваме доброто си отношение към Великобритания“, това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на върха на Европейския съюз.
Той подчерта, че на срещата е било прието неговото предложение да се следи „с особено внимание“ за правата на българските граждани, които учат и работят във Великобритания.

На 19 декември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи т.нар. Резервен план на Европейския съюз. Борисов обаче обяви, че е песимист по отношение приемането на този план.

Българският премиер коментира гласуваното удължаване на санкциите срещу Русия, като посочи, че разделение по въпроса между европейските държави има само вътре в протокола.

Борисов изрази надежда Русия да освободи украинските моряци, което ще намали сериозно напрежението между двете страни.

Той коментира и въпроса с трансформацията на болница „Лозенец“ в детска болница.

„Мисля, че ако я направим детска болница би било добро решение, но срещнах яростна съпротива, каквато не съм очаквал“, обясни Борисов. Той бе категоричен обаче, че ще настоява о парламента болницата да бъде прехвърлена от отговорността на Министерски съвет към Министерство на здравеопазването и съвсем скоро ще обсъди с министър Горанов погасяването на дълговете на лечебното заведение.

По повод модернизацията на Българската армия, премиерът заяви, че очаква в най-скоро време необходимото въоръжение да бъде закупено.
„Искам да имаме наистина бойни машини, на които като се качат летците да знаят, че имат шанса да победят“, заяви Борисов.