София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция е в тридневен траур

Премиерът Бойко Борисов изказа съоболезнования на гръцкия си колега

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до гръцкия си колега Алексис Ципрас. Министър-председателят ни изрази съболезнования от името на правителството по повод трагедията от наводненията през последните дни в Гърция.

"С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ и довело до човешки жертви и тежки материални щети", пише в телеграмата, изпратена до гръцкия министър-председател.  "Изразяваме най-дълбоко съчувствие към близките на загиналите и към всички, пострадали от наводненията", пише Борисов в съобщението си. Той увери Ципрас, че Гърция може да разчита на готовността на българското правителство за оказване на неотложна помощ в случай на необходимост.

Припомняме, че наводнения в западните покрайнини на гръцката столица Атина заляха пътищата  с огромни маси кал и отломки, като причиниха смъртта на най-малко 17 души, много жилища и предприятия бяха наводнени. 18 души са в болница, 8 са обявени за изчезнали.

Гърция е в тридневен национален траур. „Искам да изразя дълбоката ми тъга и искрени съболезнования на близките на жертвите и да ги уверя, че ще бъдем с тях с всички възможни средства”, заяви Ципрас.  Той обеща разследване на причините за бедствието, за да не се повтаря трагедията, съобщи Нова телевизия.