София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Изключително важни са добрите отношения между ЕС и Турция

Няма по-добре пазена граница от българо-турската

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа".
 
Той добави, че страната ни е много лоялна държава и стриктно спазва маастриските критерии.

"Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии е време да ни приемете и в Еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците да получат и отлични резултати за труда си", заяви Бойко Борисов.
 
Министър-председателят подчерта, че Българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС", каза премиерът Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно.

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея.