София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Какво ли няма да измислите за Шенген

Премиерът нападна Брюксел за лицемерието

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо. И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте“, това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на лекция в Брюксел.

Българските данъкоплатци са дали милиони за укрепване на границата с Турция, каза премиерът и посочи, че квотното разпределение на мигрантите не работи. Според него мигрантите не искат да остават в България, а искат да идат в Германия и дори да бъдат върнати у нас, те търсят начин пак да отидат на Запад.

„Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат“, каза Борисов.

Той коментира и че не иска да дели Балканите на западни и други, защото за него Балканите са едно.

„Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че две войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускори процеса - не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем - трябва да се даде перспектива на всички“, завърши българският премиер.