София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Китайският премиер ще ни помогне за "Белене"

Форматът 16+1 не разделя Европа, счита премиерът

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че премиерът на Китай лично се е ангажирал да помогне на България да изведе проекта "Белене" до успешен край. Това се случи на днешната среща на Борисов с министър-председателя на азиатската страна Ли Къцян.

Българският премиер обясни, чи Китай вече има контакти в сферата на енергетиката с държави членки на ЕС. Борисов допълни още, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се изгради по европейските правила и закони и да бъде прозрачен.
По отношение на домакинството ни на седмата среща на върха „16+1”, в която попадат 16 лидери от Централна и Източна Европа и премиерът на Китайската република, Бойко Борисов коментира, че срещата не цели разделение в Европа.

Българският премиер добави, че основната задача е да се вдигнат доходите на хората от Централна и Източва Европа, за да достигнат стандарта на Запад.

Днес бяха подписани десет споразумения за взаимно сътрудничество между България и Китай, сред които бяха такива в сферите на енергетиката, науката, технологиите, малките и средни предприятия и икономиката.