София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Конфликтът между Украйна и Русия е заплаха за нас

Напрежението между двете страни може да ескалира сериозно 

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заяви, че конфликтът между Украйна и Русия е голяма заплаха за страната. По време на лекция в Рабат в сградата на Министерството на външните работи на Кралство Мароко, Борисов изтъкна, че проблемът ни засяга, защото България е съсед и на двете страни в акваторията на Черно море.

"За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече", каза Бойко Борисов.

Премиерът добави, че в момента България изгражда газов хъб „Балкан“, а преговори за пренос и търговия с природен газ от различни източници по време на размирици е много трудно.

„Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт. Притеснен съм , защото той много добре им зная характерите. ", коментира Борисов.

Борисов подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона.
„Парите обичат тишината, обичат спокойствието. Това е причината на Балканите като цяло инвестициите да са малко", обясни Борисов.

Министър-председателят е на мнение, че за най-бързото решаване на конфликта между Москва и Киев трябва да бъдат върнати на Украйна задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите.