София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов към майките: Спазихме обещанията си

Кабинетът започва реформата в ТЕЛК

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Спазихме обещанията си за осигуряването на по-добър живот на българите с увреждания. Сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с майки на деца с увреждания, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В срещата участваха още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Водещ акцент в разговорите бе реформата в ТЕЛК с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите и течовете от пенсионно-осигурителната система.

Относно нередностите в ТЕЛК, премиерът Борисов заяви, че компетентните органи ще прилагат цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Майките от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ връчиха на премиера Борисов писмо, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии. „Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК“, отбелязват още в писмото си майките.

По-рано днес премиерът Борисов проведе среща и с представители на Българската петролна и газова асоциация. Темата на разговорите бяха промените в Закона за горивата.

Влизането в сила на поправките в законопроекта бяха отложени с 6 месеца, а наредбата за закона да е готова на 1 август, решиха вчера депутатите с приемането на промените в Закона за горивата на първо четене.