София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов към Съливан: България повишава разходите за отбрана

Премиерът ни се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърждава повишаването на разходите  си за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и  отделянето на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. В това българският премиер Бойко Борисов увери заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, с който се се срещнаха днес по време на официалното посещение на Съливан в страната ни.
 
Срещата остана закрита за медиите, като след нея до журналистите бяха разпространени протоколни кадри от посрещането на Съливан от Борисов  в Министерски съвет и прессъобщение с информация за водените разговори.
Според информацията,фокусът на разговорите е  бил поставен върху сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.
 
Съливан е подчертал, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Заместник-държавният секретар на САЩ е предал на българския министър-председател  и послание от президента Тръмп за значимостта за Америка на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях.
 
Важно място в днешната среща между Съливан и Борисов са заели и темите, свързани с енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят е запознал Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта за АЕЦ „Белене“.
 
„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС.“ е заявил Борисов.
 
По време на посещението си в страната заместник-държавният секретар на САЩ се срещна и с президенета Румен Радев.  По време на разговорите,  Радев е изразил интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии.