София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Можехме да спрем Радев да стане президент

Кандидатурата на Маринов ще се гласува след указа на държавния глава

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално. Ако посланик Руби не иска да е посланик, каквото и да съгласуват, той иска да си отиде, иска да стане министър. Ако от командващ ВВС  искаш да станеш президент, кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика. Главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напиша?"
 
Така премиерът Бойко Борисов коментира вътрешнополитическия казус, свързан с освобождаването на главният секретар на МВР Младен Маринов от президента Радев по време на провелата се днес бизнес-закуската на Американската търговска камара.
 
Борисов изтъкна още, че според него законовата процедура е спазена, тъй като от Министерски съвет не са предложили нова кандидатура за главен секретар на вътрешното министерство, в който случай вече било задължително да има съгласувателна процедура с президента. 
 
Въпреки убедеността в правотата на действията си, Борисов обясни, че е казал на всички парламентарни групи от коалицията кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър да не бъде внасяна, докато президентът не разпише указа за освобождаването му от досегашния му пост.
 
По време на бизнес форума днес премиерът се похвали с финансовата стабилност на държавата, като изтъкна, че ръководеното от  неговото правителство е успяло да намали значително външния дълг и да увеличи брутния вътрешен продукт.