София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов на петстранна среща в Берлин

Темите са бежанците, терорът и Брекзит

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов се среща с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин. Посещението на Борисов в Германия е ден, след като той се видя с турския си колега Бинали Йълдъръм и президента Ердоган.

Борисов обеща на турските ръководители, че ще предаде на европейските лидери желанието на Турция да получи безвизов режим за своите граждани до октомври като част от сделката за бежанците, по която Анкара се задължи да задържа по-голямата част от мигрантите на своя територия.

Въпреки че Брюксел обеща безвизов режим, засега това обещание не е изпълнено. Лидерите на Европейския съюз настояват Турция да изпълни редица изисквания, за да може режимът да бъде либерализиран.

Борисов ще се срещне с канцлерката на работен обяд, на който ще бъдат още правителствените ръконодители на Австрия, Словения и Хърватия.

Според германските медии темите са три: тероризъм, бежанци и напускането на Великобритания.

Преди тази среща Меркел се видя с лидерите на страните от Вишеградската четворка и на Естония, а преди седмица имаше среща с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд в опит да бъде изработена визия за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.