София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов на среща с шведския премиер

Една от темите бе председателството на ЕС

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Теми от европейския дневен ред бяха акцент на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Кралство Швеция Стефан Льовен в Брюксел.

Двамата разговаряха в рамките на провеждащото се в белгийската столица заседание на Европейския съвет. Премиерът Борисов специално обърна внимание на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Той подчерта, че правителството е сериозно ангажирано с подготовката за успешното му провеждане, така че то да бъде полезно за европейското семейство.

На срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Швеция. Министър-председателят Борисов запозна своя колега с основните приоритети, по които кабинетът ще работи по време на четиригодишния си мандат.

Премиерът изтъкна и усилията на страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. В рамките на разговора беше обсъдена мигрантската тема, както и ситуацията на Балканите, въпросите за сигурността в Европа и борбата срещу тероризма.