София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов на Уебит: Ще инвестираме в образованието

Премиерът призова младежите да използват таланта си

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

“България е в центъра на дигиталните и високите технологии. Ще инвестираме много и в учителите – в тяхната квалификация и в образованието на децата. Защото всичко това, което се случва тук, на откриването на Уебит, ни показва, че технологиите се развиват в рамките на дни и ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства”, това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на технологичния фестивал „Уебит“.

Премиерът припомни, че преди 10 години това място е било поляна. “След 10 години тук има зали, които не се ползват само за концерти, а и за този фестивал....След 10 години тук се е събрал елитът на високите технологии”, подчерта Борисов.

Той припомни и времето, когато е бил главен секретар и когато българите са били на първо място в света по източване на кредитни карти - "много преди светът да заговори за киберзащита, българските деструктивни хакери подложиха на риск кредитните карти". Бойко Борисов обаче обяви, че е горд, тъй като България вече е извън черните списъци и е една от най-успешните страни, които се борят с тази престъпност.

„Ако същите тези млади криминални престъпници не се бяха вкарали в тази грешна посока, ако бяха инвестирали в себе си и образованието си като своите връстници в Щатите - в Гугъл, във Фейсбук, щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите, посочи министър-председателят.

С призив към младежите, участващи във форума Борисов заяви: „Използвайте своята сила, талант. Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иноватитен”.