София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Надявам се да придвижим преговорите с Великобритания напред

Брекзит ще е труден

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българското председателство ще бъде изключително важно за преговорите по Брекзит, заяви главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов 

Барние съобщи, че е сложен край на първия етап на преговорите с Обединеното кралство и са се разбрали правата на европейските граждани във Великобритания и на гражданите на Обединеното кралство да са защитени. Това се отнася и за българите там и за гражданите на Великобритания в България. Барние добави, че след разговор с Борисов са стигнали до споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца. То включва правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук в България.

Главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС заяви, че са важни разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние. Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността. Той заяви, че България е добре подготвена да продължи работата по тези теми.

Борисов изрази надежда, че се надява да придвижим преговорите с Великобритания напред. Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. За след "развода" ще договаряме следващи условия, защото още не знам параметрите на Брекзит, допълни той.

Социалният, финансовият и икономически залог е много голям в тези преговори. Ако Брекзит не стане с правилни стъпки, може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът, каза Борисов. Той изрази надежда, че ще се намери баланс и на други теми като военното сътрудничество и сигурността. Специалните ни служби трябва да работят в пърлен синхрон по теми като тероризъм, прането на пари и миграцията, допълни Борисов. Започваме усилено да работим по европейския бюджет, в който след излизането на Великобритания от ЕС ще има десет милиарда евро по-малко всяка година.