София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов нареди: Шефът на НДК остава на поста си

НДК ще бъде под контрола на Министерството на културата

7 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош остава на поста си. След като в рамките на 24 часа новината за освобождаването на Боршош стана една от най-обсъжданите теми на деня, премиерът Бойко Борисов се намеси и отсече. Директорът на Двореца остава същият.
Решението е взето на среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Мирослав Боршош.
Вчера Павлова отстрани Боршош от длъжност заради"системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите".
Бойко Борисов отне на министър Павлова контрола над НДК, като разпореди дружеството да не е към Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, а към министъра на културата Боил Банов.
Предложението ще бъде гласувано в сряда на заседание на Министерски съвет.