София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов нареди: Във всички автобуси да има колани

В понеделник избират новите министри в кабинета

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще обсъди с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ новите кандидатури за овакантените министерски постова в кабинета. „Имам идеи, имам предложение. Ще бъдат от ГЕРБ, това си е нашата флота. Имам претенции към още министри, това ще се обсъди като се съберем",  каза пред журналисти във Варна министър-председателят в отговор на въпрос кой ще заеме местата на Радев, Нанков и Московски.

Борисов подчерта, че един е безспорният факт – 17 човешки жертви при катастрофата край Своге. „Когато допускаме грешки, съм безкомпромисен. Струва ми безсъние и нерви. Хората, които отстраняваме, са кадри, допринесли много, но идва момент, в който трябва да се разделим. Защото ние не сме БСП. Два пъти в мандат на БСП падат банки. Виждате, навсякъде, където възникне проблем, изникват скрити клетки, които веднага провокират", заяви Борисов в коментар за оставките на тримата министри.

Припомняме, че вчера политическа отговорност за тежката катастрофа край Своге поеха с оставките си регионалният министър Николай Нанков, вътрешният министър Валентин Радев и транспортният министър Ивайло Московски. Премиерът Борисов прие оставките им.

"Може би се питате защо приех оставките. Министър Нанков е прекрасен специалист. Факт е обаче, че трима министри отговарят и се размива отговорността и за да не се размива, трябва да си понесем отговорност. Това, което ни отличава от останалите партии е, че не се колебаем да поемем отговорност, дори когато се налага да освобождаваме кадри израснали в ГЕРБ. Какво значение има управлението, ако не направиш добро за хората“, каза Бойко Борисов пред младежите от ГЕРБ във Варна, където се провежда летен университет.
Премиерът бе категоричен, че автобусните фирми ще трябва да инвестират в закупуването на седалки с колани за превозните средства и той ще поиска законови промени, които да задължат превозвачите за това.

„Ако не, няма да возят хора. Тук вече не трябва да се коментира дали браншът щял да загуби. Ако искаш да караш, трябва да бъдеш с колан. Това трябва да бъде незабавно въведено. Новият министър трябва да се погрижи за това. Много се направи и за шофьорските книжки, и за коланите, но не е достатъчно. Фактът е, че трима министри отговарят и това се е случило. И се размива отговорността. Аз мисля, че трябва да се поеме политическа отговорност за това. Като има проблем трябва да се носи отговорност", категоричен е премиерът.