София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Не ни е искано разрешение за чужди кораби в Черно море

Премиерът е притеснен за българския туризъм и изграждането на „Турски поток“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Не е искано разрешение досега от България за присъствието на чужди кораби в Черно море, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента, като посочи, че и той е научил от медиите за подготовката на САЩ за изпращане на военни кораби в Черно море. Припомняме, че информацията беше разпространена от телевизия  Си Ен ЕН.

 „Изключително съм тревожен, тъй като е голямо напрежение, това не е някакъв случаен инцидент и въобще не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни“, коментира Борисов по повод инцидента между Украйна и Русия в Азовско море, когато украински кораби са навлезли в руски териториални води.  

Според източници на Си Ен Ен изпращането на кораба от САЩ е мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток".

„Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, газопроводи, фериботи", отсече Борисов и поясни, че вече е провел и провежда разговори с всички страни в конфликта.

Запитан каква е позицията на България по военния конфликт между Киев и Москва, премиерът подчерта, че страната ни е с изключително негативна оценка на ситуацията. „Това е конфликт, който здравият разум не би трябвало да го допусне“, подчерта Бойко Борисов.

По повод това дали проблемът между Русия и Украйна ще обърка изграждането на „Турски поток“ и съответно разклонението към България, министър-председателят поясни, че в такива условия се преговаря много трудно и конфликтът ще се отрази както на диверсификацията на газа, така и на нашия туризъм.

Бойко Борисов отказа да коментира темата за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов и се стигна до там СТАЖАНТА да го пита: „Защо сте толкова страхлив?“

Повече по темата тази вечер в ЕвроДикоФ от 20.00 часа.

Разкрития за финансово-имотните мистерии на Владислав Горанов ще коментира в студиото на Сашо Диков журналистът Борис Ангелов.