София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Нека не плашим хората с мигрантите

Премиерът дойде в парламента, за да отговори на Нинова

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов дойде днес в парламента, за да обясни какво е свършило правителството по темата за миграцията. Повод за визитата на министър-председателя стана скандалът между лидерката на червените Корнелия Нинова и патриотите.

Нека бъдем единни по темата за мигрантите и да не плашим хората“, призова министър-председателят от парламентарната трибуна. „Много сме направили за година и половина. Имаме нулева миграция“, заяви Борисов и подчерта, че е готова да даде подробни данни на закрито заседание колко кораби са върнати от страната ни.

Премиерът отново посочи, че иска затваряне на границите на ЕС и преразглеждане статута на вече приетите мигранти. Според него е необходимо мигрантите от страните с войни да останат в лагери, извън зоната на ЕС, в близост до зоната на конфликтите, а икономическите мигранти да бъдат върнати от там, откъдето са тръгнали.

На предстоящия Европейски съвет Бойко Борисов щял да защитава тезата за незабавно затваряне на границите и посочи, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите трябва да продължи. По думите му в противен случай за България се създавал риск.

По-рано, от парламентарната трибуна, Нинова се закани, че ако премиерът приеме да сключи споразумение за пари срещу мигранти от други страни от ЕС, ще сезира всички евролидери и комисари от лявото политическо семейство.

Военния министър Каракачанов пък я увери, че до такова решение в никакъв случай няма да се стигне.

България трябва да защити своите национални интереси и вместо пари за мигранти, да ги даде за връщането им там, откъдето са дошли. Нека се отнесем сериозно, защото ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, за децата ни, бъдещето на България, за нашите ценности“, категорична бе Корнелия Нинова.