София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Няма да купуваме изтребители сега

Самолетите не били най-важното в една армия

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов даде да се разбере, че купуването на нови изтребители за военновъздушните сили не е на дневен ред. Премиерът се позова на по-раншно изказване на президента Радев в качеството му на командир на ВВС, според което наличните МиГ-29 може да летят до 2028 година.

„Президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там“, коментира Борисов.

Той добави, че пари са нужни и за флота, и за сухопътните сили и че за една армия самолетите не са най-важните.

„Самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили“, каза Борисов и допълни, че самолетите ще се купуват последни, след като са решени проблемите с другите видове войски.