София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БОРИСОВ: НЯМА ДА УПРАВЛЯВАМ С ДПС

КАБИНЕТЪТ ЩЕ СЕ НАПРАВИ ТРУДНО, АКО ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ЗАЯВИ ПРЕМИЕРЪТ

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Стигне ли се до предсрочни избори, съставянето на правителство ще бъде изключително трудно. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса и правителството. Той беше категоричен, че няма да бъде видян в управление с ДПС. По думите на премиера правителството ще се бори за стабилност и ще я отстоява, като всеки опит за дестабилизация ще бъде много опасен, особено на фона на предстоящите президентски избори. Премиерът добави, че приоритет на кабинета са текстовете за съдебната реформа и тероризма, като те ще бъдат разгледани в най-кратки срокове. Бойко Борисов подчерта и високите си очаквания за финансово-икономическата стабилност на страната през тази година. Той прогнозира ръст в икономиката от над 3% за 2016 година. Министър-председателят добави, че през изминалата година от еврофондовете са влезли близо 7 милиарда лева. С тези средства ще се наема работна ръка, фирмите ще започнат по-качествено и кокурентноспособно производство.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев подчерта, че съдебната система е ключова за стабилността. Той допълни изказването на премиера, добавяйки че бизнес средата в страната и региона може да бъде много по-добра. На срещата присъства и комисарят по европейска политика Йоханес Ханс, който беше категоричен, че най-голямо предизвикателство в ЕС остава бежанската криза. Той информира, че към момента са разселени над 60 милиона души, като близо 20 милиона от тях се намират по физическите граници на евросъюза.