София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Никоя държава не може да се справи сама с терористите

Премиерът участва в дискусия за Брекзит

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Само за седмица проведох срещи с Тереза Мей, държавния секретар на Великобритания и шефовете на специалните служби. Обменихме много информация. Вчера няколко часа дебатирах с единствения преговарящ от страна на ЕС за Брекзита Мишел Барние. От днес имаме и темата в нашето европредседателство освен Брекзит. С Великобритания трябва да запазим на 100% обмена на информация за сигурността. Изградили сме много голямо доверие в сферата на сигурността. Оптимист съм, че това ще стане. За нас, тук на Балканите, сферата сигурност е много важна. Тя е важна за целия ЕС", това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Отвъд Брекзит - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз", организирана от Британско посолство и ПанЕвропа България. Той подчерта, че преди повече от десетилетие Европол дори не желаеше да си говори с България. По думите на Борисов, страната ни е положила много усилия , за да обменяме информация и да извършваме съвместни операции с Европол.

"Великобритания е неразривна част от Европа. Същото важи и за Западните Балкани. Това ще е основната тема по време на нашето европредседателство. На Балканите всички имат интереси, но те са част от Европа. Ще положим много усилия в сферата на сигурността по време на председателството на ЕС. Може да бъдете убедени в това. Никоя държава не може да се справи сама с терористите. Благодаря ви за това мероприятие", завърши премиерът.