София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов и Цачева обещаха 15 милиона на надзирателите

До края на седмицата Синдикатът решава за протестите

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Представители на синдикалната организация на служителите от затворите в България се срещна с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева.
 
След разговора стана ясно, че Борисов е дал обещание , че парите за заплати поне за двете основни звена „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ ще бъдат повишени.
 
Това става на фона на многократни отделни протести на затвори в страната, работещите в които настояваха именно значително повишаване на възнагражденията им, а също и за приравняване на статута им към този на служителите в МВР, както и и увеличаване на щатните бройки. 
 
Последва общ национален протест на всички затвори в страната, където исканията бяха преповторени. До последно финансовото и правосъдното министерство бяха категорични, че желанията са неизпълними на този етап.
 
На среща в Министерството на правосъдието  били определени технологичните стъпки и разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена била и следваща среща във ведомството - за 29 март.
 
До края на седмицата синдикатът трябва да обяви дали протестите на служителите на затворите ще продължат. Дотогава демонстрации няма да има, обявиха от синдиката на служителите в затворите.