София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Оставката на Ралица Агайн не решава нищо

Работна група да предложи решение по казуса "Олимпик"

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов предложи, работна група от експерти да кажат кой и как да даде пари за обезщетение на хората с гражданска отговорност към фалиралата кипърска компания "Олимпик".

Премиерът заяви, че от години не се е чувал и виждал със заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Борисов отговори на Корнелия Нинова:"С Ралица Агайн не съм се виждал, не съм се чувал от години сигурно. Нито съм я чувал, нито съм я виждал последните години. Доклад при мен не е идвал".

"След като вие заговорихте публично за извънредно заседание на НС, вчера поканих председателя на КФН, за да я попитам дали има доклад към мен. Такъв няма. Зам.- шефката на КФН няма права над ресорните управници. Оставката ѝ не решава проблемите", допълни премиерът.

"КФН е избрана от парламента, отчита се пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук? Мога да ви отговоря така - ние сме дошли с цялото си уважение и предлагам, ако се приеме, защото не бива тук да излезе, че БСП иска да помогне на тези 200 000, а другите партии не искаме това да се случи. Това не е така. Трябва да видим с какви пари да го направим. Второ, ако го правим, да знаем какъв прецедент от тук нататък това ще бъде. И ако утре стане второ, трето и четвърто... При банките е ясно. Фалирала банка. А тук не е ясно“, каза Борисов.

Според премиера България има сериозни проблеми със застраховането и като пример той посочи застраховането коли, които карат с българска регистрация в чужбина. Борисов пита логично ли е 42% от катастрофите да са с български табели и коментира, че според него всички, които говорят днес, не са експерти, а материята е изключително специфична и сложна.

Премиерът Борисов заяви, че вече е възложил на полицейските аташета да влязат във връзка и да сравнят броя на актовете на полицейските служби в другите държави.

Ще имаме работещ регистър до края на седмицата. Към днешна дата считам, че кризата е преодоляна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във връзка със срива на Търговския регистър.

Премиерът обясни, че успешно са били изтеглени данните от дефектираните дискове и допълни, че цялостните действия са били извършени от експертен екип и от специалисти от Япония.

,,Организирахме оперативен щаб и на базата на докладите от експертните екипи направихме така, че Търговският регистър да възстанови поетапно своята работа'', посочи той.