София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов от Брюксел: Едни водят войните, а ние даваме парите

Продължава срещата на лидерите от ЕС

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Продължава срещата на лидерите на страните от ЕС в Брюксел, на която участва и българският министър-председател Бойко Борисов. В четвъртък вечерта основна тема беше миграционната политика.

Лидерите на страните от общността обсъдиха възможностите да бъде помогнато на Италия, която поема основния миграционен натиск.

„Когато става въпрос за миграцията, ЕС се разделя на Запад и Изток. Това деление е съпроводено с емоции, които ни затрудняват още повече, за да намерим общ език и разумни аргументи за дебат. Затова трябва да работим усилено върху нашата обединение по-интензивно и по-ефективно”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

От името на Вишеградската четворка унгарският премиер Виктор Орбан каза, че Унгария, Чехия, Словакия и Полша са готови да платят за укрепването на външните граници на ЕС и за стабилизирането на Либия, но няма да приемат мигранти.

Бойко Борисов пък коментира, че границите на ЕС трябва да се охраняват толкова строго, колкото са били охранявани тези между Източен и Западен Берлин по време на Студената война.

„Едни водят войните, едни ползват репарациите от петрола, а други ще се избием колко пари да дадем, кой колко мигранти да поеме. Видно е, че на народите, особено в граничните страни на ЕС, това не им харесва, пагубно е за всяка политическа партия, която го подкрепи. Виждате, че Европа се разтресе, държави, в които никога това не се е говорило, основни партии загубиха избори, налага се да се правят коалиции от какъв ли не тип“, каза още българският премиер.