София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов откри Цифрова асамблея 2018

Той изтъкна ролята на образованието в ерата на технологиите

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов откри днес в София Цифрова асамблея 2018, която се организира от Европейската комисия и Българско председателство на Съвета на ЕС. “Това е една сфера, в която имаме възможност да докажем на света, че можем да сме лидери. Имаме силите, възможностите и инвестициите. Затова и поставяме образованието на първо място, за да растат децата ни образовани и дигитално грамотни”, посочи българският министър-председател по време на откриването на събитието и подчерта, че е важно Балканите да покажат единство и потенциал.

Важното е Балканите да бъдем единни и да покажем нашия потенциал.

„Еврокомисарят Мария Неделчева е едно потвърждение, че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с технологичните дейности”, посочи Бойко Борисов, и поясни, че нарича Мария Габриел „Неделчева“, за да се знае, че е българка.

По думите на премиера в образованието е бъдещето ни и точно поради тази причина е важно мисловната и контролната дейност да остане в човека. “Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство“, обясни още премиерът.

"Цифровото пространство по определение няма граници, то обхваща региони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, заявен от лидерите на ЕС в декларацията за подкрепа, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се гарантира, че гражданите на региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света. Участието в Програмата в областта на цифровите технологии ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика, и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността, подобряването на стопанския климат, както и ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за посрещнат нуждите на новата икономика", каза на свой ред Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.