София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов пита САЩ за Желяз Андреев

Проведе среща с американския министър на правосъдието

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бойко Борисов постави казуса за българина Желяз Андреев и другите четирима наши сънародници, за които САЩ искат екстрадиция. Той посочи, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция с тях, но нашите институции ще продължат да работят активно за разрешаването на случая и защита правата на българските граждани. 
 
Това се случи по време на срещата на българския премиер с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. Фокусът на разговора беше  върху споделения от двете държави ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността. Борисов и Сешънс дискутираха също така други области на двустранното сътрудничество в правоприлагането, включително екстрадициите и взаимната правна помощ.
 
В срещата участваха също министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров.