София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Побоят на журналисти е недопустим

Пребиха репортер от „Господари на ефира“ заради разследване

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Побоят на журналистите е недопустим. Знаете, аз само за кимване или за намек към журналист депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира.  Трябва да сме изключително непримирими към такива деяния. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод нападението над репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов по време на разследване.

Върбанов беше нападнат вчера при опит да разговаря със собствениците на склад, който пакетира и пуска на пазара храни с изтекъл срок на годност.

„Разговарях с директора на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски и му дадох час и половина срок да ми докладва за арестувани и побойниците да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Надявам се и прокурорите след това бързо да повдигнат обвинение“, каза премиерът.

Побойниците са били задържани още вчера и им е наложена мярка за за задържане до 24 часа.

Това е второ нападение срещу Върбанов, след като през 2010 година го бяха ударили с чук по главата. Журналистът продължава да подава сигнали в прокуратурата и Агенцията за безопасност на храните за нарушения в един и същи склад.

Преди две години, отново по сигнал на предаването, в склада са открити 7 тона храни с изтекъл срок на годност, както и етикети за преетикиране, за да може стоките да бъдат вкарани в търговската мрежа. Още на следващия ден складът отново се върнал към обичайната си незаконна дейност.

При последвала втора проверка прокурорите открива скрито помещение в склада и стоките с изтекъл срок стават 15 тона, но въпреки обещанията складът да бъда затворен, това не се случва и Върбанов подновява разследването си. Така журналистът бива нападнат от служителите на склада.