София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов поиска по-скъпо паркиране в София

Правителството отпусна 151 млн. лева на Столична община

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Правителството отпусна 151 милиона лева на Столична община за подобряване на инфраструктурата. Според премиера Борисов с тези пари ще бъдат обновени трамвайните линии, за да бъде намален шумът.

Заедно с това Борисов коментира, че общината трябва да пивиши таксите за платено паркиране, за да се пребори със замърсяването на въздуха.

"Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече", каза премиерът.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че засега поскъпването на паркирането не е на дневен ред.

„На този етап не мислим за това. Знаете, че се разширяват зоните за платено паркиране. Тази мярка с ограничението във времето сама по себе си също е рестриктивна за автомобилите", коментира Фандъкова.

Тя все пак посочи, че е възможно да се въведат и зони с по-скъпо паркиране, ако мерките за подобряване на качеството на въздуха не дадат задоволителни резултати.