София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Поканих Бокова на среща, но тя си имала друга работа

Според премиера тя няма нужната подкрепа за генерален секретар на ООН

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов е поканил Ирина Бокова на среща, но тя му е отговорила, че има по-важна работа. Това съобщи самият премиер по време на правителственото заседание във вторник.

Очакваше се на него правителството да вземе решение дали ще продължи да поддържа кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН или да предложи друга кандидатура.

„Предишното ни правителство, особено Вежди Рашидов, положи много усилия за избора на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Правителството на Орешарски я номинира, въпреки че си отиваше и че до избора имаше много време. Изпратихме писмо с номинацията в Ню Йорк, както и до множество държавни глави – крале и президенти. Не приемам, че кандидатурата ѝ е късно издигната и не бих допуснал някой да си играе с името и суверенитета на България“, коментира Борисов.

Той добави, че ако кандидатурата на Бокова е била излъчена от ГЕРБ, той вече е щял да я оттегли, тъй като е ясно, че тя не събира достатъчно подкрепа.

„Няма да допуснем влияние от други държави“, каза още министър-председателят.