София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов посрещнат с всички салтанати в Скопие (обновена и допълнена)

България и Македония подписват договора за добросъседство

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

При невиждани мерки за сигурност българският премиер Бойко Борисов беше посрещнат от македонския си колега Зоран Заев в Скопие. Двамата изслушаха химните на България и Македония, след което приеха строя на почетната гвардейска част.

Малко по-късно двамата министър-председатели на тържествена церемония подписаха договора за добросъседство между двете страни, както беше договорено на по-раншната им среща в София.

"Правителството на република Македония реши да води политика на решения, а не проблеми,", заяви Заев в обръщението си след подписването на договора. Сопред него договорът открива пътя на Македония към НАТО и ЕС.

От своя страна българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че споразумението е подписано без посредници и подчерта, че то не е насочено срещу никого от съседите.

 „Освен посланията за мир, дружба, просперитет, добър инвестиционен бизнес климат, усвояване на европейски предсъединителни фондове по инфраструктурата, посланието ни е младите хора да са щастливи, да имат перспектива и да седят на Балканите“, каза Борисов.

Програмата на посещението на правителствената делегация на България продължава с работни двустранни срещи на отделните министри на двете делегации. Планирани са и срещи на българската делегация с президента на Македония Георге Иванов, както и с председателя на парламента Талат Джафери.