София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов предава европредседателството на Австрия

Австрия се фокусира върху борбата срещу незаконната миграция

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Австрия, където символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц. Преди събитието българският премиер ще проведе работна среща с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщиха от правителствената пресслужба. Част от темите, за които ще разговарят днес са Европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани, дигитализацията и сигурността и миграцията.

Австрия официално ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз със семеен пикник и концерт в Алпите. Участниците ще се изкачат с лифт до върха с 30 специални кабинки - 28 от тях ще представят страните членки, една кабинка ще бъде в цветовете на българското и австрийското знамена като символ на предаването на европредседателството и една кабинка ще бъде изрисувана с европейския флаг.

“Servus Europа” или “Здравей, Европа” е мотото на днешното събитие.

Фокусът на австрийското европредседателство ще е върху сигурността и борбата срещу незаконната миграция, просперитетът и конкурентоспособността чрез дигитализация и стабилността на съседите на Съюза и европейска перспектива за Западните Балкани и Югоизточна Европа.