София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов предлага колективно членство на ЕС в НАТО

Според него така по-ефективно ще се харчат парите за отбрана

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви за колективно членство на Европейския съюз в НАТО. Преди Европейския съвет в Брюксел Борисов каза, че така ще има по рационално разпределение на ресурсите и ще позволи по-ефективна отбрана.

„Тогава като колективно членство, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кой му трябват повече самолети, кораби. В зависимост от това, както ние сме на Черно море, ни трябват повече кораби или сухопътни войски. Така мисля, че пъти пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което само милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС“, каза българският премиер.

Той посочи, че по-старато поколение българи са живели в условия при надпревара във въоръжъването и помнят как това се е отразило на стандарта на живот.

„Тогава между Изтока и Запада, Варшавския договор и НАТО имаше зверска надпревара във въоръжаването. И тогава дори и ютиите си спомняхте какви бяха. Всичко се даваше за ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по един изключително лош начин. Ние не сме го забравили“, каза още премиерът.

Той добави, че за Европа ще е много по-евтино да укрепи границите си и да се влиза само през официалните пунктове.

„Плътното затваряне на границите на ЕС, включително и на Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което в последствие се случва в Европа“, коментира българският министър-председател.