София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов при Заев за договора

Протести в Скопие

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Македония. Визитата е планирана за 1 и 2 август, като се очаква в първия ден Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев да подпишат договора за добросъседство.

Подписването на договора беше обявено за 2 август, годишнина от Илинденското въстание и национелен празник на Македония, но без обяснения беше преместено в първия ден на месеца.

Борисов ще проведе срещи с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов, съобщава правителствената информационна служба.

На 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов ще бъде придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В навечерието на посещението опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира митинги срещу договора между България и Македония. В центъра на Скопие се събраха около стотина души, които се обявиха срещу сближаването между двете държави, съобщават скопските медии.