София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов привика руския посланик

Срещата била рутинна, не за азбуката

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов се среща с руския посланик в България Анатолий Макаров. От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че срещата е редовна и е планирана по-рано.

На 24 май руският президент Путин по време на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че азбуката е дошла в Русия от македонските земи.

Засега българските власти не са реагирали официално. Непосредствено след изявлението на Путин премиерът Борисов, който получи наградата на телевизия „Европа“ за проевропейска политика, коментира, че не е европейски подход да се гледа кое откъде идва, а важното е, че сме създали азбука, на която пишат близо 300 милиона души.

В личен пост в социалната мрежа вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева написа, че азбуката е създадена с прякото участие на българската държава и цитира по-раншно изявление на президента Путин, в което той изрично посочва, че азбуката е създадена в България.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова от своя страна видя в думите на руския президент сигнал към България и оцени, че Борисов и Захариева са реагирали бързо и умерено. Според нея изявлението на Путин е неприемливо и българската държава трябва да се защити.