София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов се срещна с американски конгресмени

Депутатите са на обиколка в Източна Европа

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бойко Борисов се срещна с делегация от американски конгресмени. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В Министерския съвет премиерът разговаря с Джо Уилсън, Мадлен Бордало, Пол Кук, Джон Гараменди и Джаки Валорски, които са в София във връзка с обиколката си в Източна Европа. Конгресмените подчертаха значението на стабилността и сигурността в региона, както и на сътрудничеството по тези теми.

При обсъждането на енергийната сигурност акцент беше поставен върху развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, както и проучването за енергийни ресурси в Черно море.

Обсъдени бяха и основни макроикономически показатели на България. Премиерът Борисов отбеляза, че икономическият растеж се ускорява до 3,9% през първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно по данни на Евростат безработицата в страната е под 6 на сто.

Според съобщението премиерът и конгресмените са разговоряли и за сътрудничесвото в НАТО и за необходимостта от общи военни учения.