София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов договори обмен в образованието с Финландия

Българският премиер се срещна с финландския си колега

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Преди началото на заседанието на Европейската народна партия в Хелзинки, премиерът Бойко Борисов се срещна с премиера на Република Финландия Юха Сипила.

Двамата разговаряха в правителствената резиденция „Кесаранта“ в Хелзинки. Във фокуса на срещата бяха темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма.

Финландският министър-председател Юха Сипила поздрави премиера Бойко Борисов за успеха на първото Българско председателство. Сипила определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС.

Премиерът Сипила е поел ангажимент да бъде осъществен обмен между ученици и преподаватели от техния университет и съответно българската професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, която отвори врати в Бургас.

Финландия отдавна е инвестирала в експертен потенциал и тук са едни от най-силните университети и образователна система, подчерта българският министър-председател.

По време на срещата Борисов и Сипила са отбелязали и двойното увеличение на финландски туристи в България, обсъдили са бъдещето на общността и възможности за развитие на сътрудничеството между България и Финландия в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Двамата правителствени ръководители дискутираха още разширяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Бойко Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.

Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. „Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.“, каза министър-председателят Борисов.

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов оглавява българската делегация на конгреса на най-голямата политическа партия в Европа – Европейската народна партия (ЕНП). На него предстои да бъде избран водещият кандидат за евроизборите през 2019 година.

Делегатите на конгреса ще избират между председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (Германия) и заместник-председателя на ЕИБ Александър Стуб (Финландия), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Планирано е изказването на премиера Бойко Борисов да бъде днес между 10:20 и 11:30 часа българско време.