София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов ще помогне на миньорите от "Оброчище"

Трима стачкуващи миньори са с влошено състояние

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с председателя на стачния комитет на миньорите от манганова мина „Оброчище“. Той се ангажирал лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката, а утре на място да пристигне представител на министерството, който да уточни ситуацията с протестиращите миньори. Миньорите настояват за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, разваляне на концесионния договор.

Припомняме ви, че няколко дни продължава стачката на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Трима от тях са извадени на повърхността, заради влошено им здравословно състояние. Част от тях все още са под земята и отказват да напуснат галериите, докато не бъде преразгледан концесионният договор.   Днес са получили храна и вода. В мината е осигурено и присъствието на медицинско лице с линейка.