София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Оставка на кабинета няма да има

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Нито ГЕРБ, нито премиерът по някакъв начин участват или имат отношение към сделката за ЧЕЗ, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредна пресконференция, предава БТВ. Той беше категоричен, че „този път оставки няма да има".

„В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка. Не само че не участваме - ние нямаме влияние и отношение към тази сделка", допълни Борисов.

Той припомни ситуацията, когато заради високи сметки за ток беше свален първия му кабинет.

„Тези хора с това, че забавиха фактурите навремето и се натрупаха огромни сметки на хората... Следващите години стана ясно, че не е било така. Ние подадохме оставка. Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка", каза Борисов.

Премиерът Борисов е внесъл в парламента секретна информация от чешкия си колега Андрей Бабиш за спорната сделка. От тази информация става ясно, че руски, грузински и български банки са предоставили „писма за комфорт“ във връзка с финансирането на покупката на българските активи на ЧЕЗ.

"Тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия настоях от него да получа информацията, която има в тяхното министерство и което след като той е проверил, в момента в който го получих, сме го предали на г-жа Караянчева да го заведе в деловодството на парламента. Стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарий, със същите изпълнители", каза Борисов.

И допълни: "Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия - като го получих дойдох да го засекретим и да го покажем на хората, защото има и банкова информация - и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тези банки, за които говорим, са изпратили "писмо за комфорт", "писма за намерения", хвърчащи листа, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо. Като ги пресмятах грубо сега излиза, че въпросната госпожа има по-малко от 10%".

Премиерът уточни, че в момента България не може да се меси в частна сделка, но от ГЕРБ и Обединени патриоти ще предложат промени в закона за енергетиката, за да може държавата да си върне правото на блокираща квота проценти в активите на ЕРП-тата.

Държавата ще се опита да си върне 34-прцентова блокираща квота от общия процент акции в електроразпределителните дружества и по този начин държавата да си върне възможността да контролира сделките.

"В момента държавата няма механизъм да спре тази сделка, защото е между частни субекти. Но с промяна на закона, с бърза интервенция, с всичко, с което държавата има като възможност и през БНБ, и през КФН.... А сега финансовото разузнаване да тръгне по тези офшорки да види къде са се въртели, къде са парите, как са финансирани. Ще помисля от европейските служби коя и как би могла да ни помогне, защото всичко това се развива в чужда държава. Ние можем да влезем в междудържавен скандал, когато говорим за подобно нещо", допълни премиерът.

Оставка на кабинета няма да има, все още е под въпрос и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Борисов заяви, че няма да позволи да петнят репутацията ми и тази на ГЕРБ.

„ Тези хора са ме сваляли веднъж от власт и сега искат същото да направят. Този път с друг сценарий, по друг репутационен начин. Е няма да стане! Това е сценарият на тези гадове. И затова този път ще ги гоня подред докрай", заяви Борисов.