София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: „Съединението прави силата“ стана мото и на ЕС

Премиерът отчете резултатите от българското европредседателство в НС

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз през изминалите шест месеца. Съединението прави силата е смисълът на европейската кауза и макар че идва от историята ни, трябва да остане като основен принцип на българската политика и в бъдеще”. 
 
Така започна  днешният отчет на премиерът Бойко Борисов пред депутатите в Народното събрание  относно постигнатото по време на българското председателство на Съвета на Европейския Съюз.
 
Веднага след високата оценка министър-председателят се обърна с благодарствени думи към всички експерти, работили у нас и в Брюксел по време на изминалите шест месеца на нашето домакинство на ЕС и се обърна към цифрите за потвърждение на постигнатото.
 
„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. Впоследствие ЕК представи още 30 нови предложения, по които ние работихме. Равносметката е – 46 постигнати споразумения с ЕП. 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави-членки в съвета. 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, 6 препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, от които пет на председателството”, поясни Борисов.
 
А ето какво стои зад цифрите. Премиерът видя  успехите в постигнатия напредък по изграждането на банковия съюз, поставянето на акцента върху иновациите и кръговата икономика на общността, целящи да намалят замърсяването и лошото влияние върху околната среда, удвояването на средствата за образование на младежите, стъпките по посока на присъединяване на Западните Балкани и постигнатото споразумение  между Македония и Гърция и много други.
 
За разлика от Борисов, лидерът на опозицията Корнелия Нинова видя в провелото се председателство пропиляна възможност и го оцени като добра опаковка с лошо съдържание, а Европейският съюз след нашето домакинство, според нея е по-разделен отвсякога.