София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов търси варианти за ремонт на „ Св. Александър Невски“

Отпуснаха 940 хиляди лева за манастира „Св. Вмчк Георги – Зограф”

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в Патриаршеския дом. Целта на срещата беше да обсъдят въпроса с ремонта на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Двустранната среща се състоя по покана на Българския патриарх, съобщиха от правителствената пресслужба.
Припомняме, че храм-паметникът от години е в окояно състояние, като последният извършван там датира от периода на визитата на Папа Йон Павел Втори.
Тогава строители внесли скеле, монтажът на което струвало 150 000 лева и с негова помощ поправили купола, за да може поне да не вали сняг в храма, каквито случаи имало преди това. 
Очаквало се да бъдат реставрирани и част от иконописите, но това така и не се случило. Скелето постояло вътре известно време и после го демонтирали. Оттогава до днес времето безмилостно продължава да нанася поражения върху стените на храм-паметника, които са пропити от течове. Условията, при които работят служителите в Патриаршеския храм също са ужасяващи.
Преди време братът на патриарха и главен диригент на хора на „Св. Александър невски“ доц. Димитър Димитров беше споделил пред медии, че в храма няма отопление и всички умират от студ.
Остава надеждата, че  след намесата на  премиера, пари за дългоочаквания ремонт най-накрая ще бъдат намерени.
На днешното си заседание Министерският съвет взе решение да отпусне 940 хиляди лева по бюджета на Министерския съвет за Дирекция „Вероизповедания”, за довършително-ремонтни дейности и изграждане на комуникациите в южното крило на манастира „Св. Вмчк Георги – Зограф” на Света Гора, Атон. Средствата ще са достатъчни за цялостната реконструкция на крилото и са осигурени чрез преструктуриране на разходи те и трансферите по централния бюджет за 2017 г.