София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: В готовност сме ТОЛ системата да е държавна

Готови сме за предстоящото председателство на Съвета на ЕС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Тол системата за плащане при движение по магистралите може да стане държавна, заяви премиерът Бойко Борисов.
"2 години не можем да започнем тол системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност,  държавата ще я направи", заяви Борисов, който присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“ във Варна.

"Ако и този път не успеем, правим я държавна и започваме да изграждаме. Тогава превозните средства над 3,5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма да има никакъв проблем за обикновения човек", коментира Борисов. 

Борисов коментира подаденият от него през 2010 г. сигнал за "Цанков камък" до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. "Потули се, всичко се потули“. Премиерът коментира поведението на опозицията в лицето на БСП, като заяви, че е много по-модерно да говориш за скандал в НДК, където от поне 30 години нищо не е пипано и е бил в окаяно състояние, а случай като „Цанков камък“, да се сравнява със „Суджукгейт“. "Цанков камък", дето са го изпразнили, измряла е рибата, всъщност спукал се е плувният басейн, милиарди загуби - някак си било равно на "Суджукгейт". Но при "Суджукгейт" виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен - вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо“, заяви министър-председателят. 

Бойко Борисов заяви, че сме готови за предстоящото председателство на Съвета на ЕС и всичко се движи в план. Той добави, че ще се приеме неслучайно френския президент Еманюел Макрон във Варна, защото иска градът да стане перлата на Черноморието. „Не ви се вярва, но аз съм оптимист, че и на Провадия ще има европейски газов хъб и то много добър. От разговорите с хората, от които зависи по света, сме на много прав път“, каза още той.