София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов за Нинова: Много е устата

Премиерът ще обсъди с президента кандидатурата за главен секретар на МВР

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с президента Румен Радев предложението за нов главен секретар на МВР. „Ще го потърся в удобно за него време, ще мотивирам кандидатурата, ще сложа няколко имена и тогава ще пристъпим към необходимите по закон съгласувателни действия. Системата има нужда от професионализъм, от спокойствие и аз и съм убеден, че е и президентът ще погледне държавнически. Първо с него ще го обсъдя, за да сме сигурни, че когато пуснем съгласуване, няма да се получи стрес в системата “, това каза Борисов пред журналисти в Габрово.

Премиерът коментира и упреците на Корнелия Нинова от днес, че ГЕРБ води двойнствена външна политика и, че Борисов лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария. „ГЕРБ е партия на практическите действия, а не на постовете. Шест от шестте евродепутати на ГЕРБ, въпреки взетото решение на ЕНП за гласуване срещу Унгария, те гласуваха против. Точка! Всичко друго е голословие, нападки и лъжи. Ръководителят на г-жа Нинова, с цялото ми уважение към нея, не я послуша или тя не го послуша. Това не е ли двоен режим – вън да удряш по Унгария, а в България да говориш, че друг го прави. Единствено евродепутатите на ЕНП и Ангел Джамбазки и Николай Бареков подкрепиха Унгария. А сега вие вижте кой е прав и кой е крив", каза премиерът и допълни: „Много е устата".  "Аз не мога да надговоря една такава жена, затова и не мога да се оженя втори път. Трудно е да се справиш с устата жена. Как да го обясня на друг език“, каза Борисов.

Премиерът е в Габрово за откриването на новото предприятие за производство на ловно и спортно оръжие. Изграждането му започна през месец април миналата година, а инвестицията в строителство и оборудване е на стойност близо 15 млн. лева. В церемонията участваха  кметът на Габрово Таня Христова и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Преди това Борисов направи инспекция на обект „Обход на гр. Габрово”, който ще осигури пътна връзка до бъдещия тунел под Шипка и ще избегне влизането в областния град Габрово. "Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем оттук. Мащабно и модерно строителство, имате възможност да видите как се строят модерни мостове с огромна височина. Тренираме за мостовете на "Хемус" и на автомагистрала "Кресна" - там мостовете ще бъдат още по-високи, екологичносъобразни", разкри Борисов.

Премиерът инспектира и новата църква, построена изцяло с дарения. Досега в нея са вложени 720 000 лева, а правителството ще отпусне още 300 000 лева за довършителните дейности.